Clandestino Institut presenterar Nästa gång elden med: Göran Therborn: Vart är Sverige på väg?

27-09 18:00 - 20:00
Studio HPKSM
Phone:0709569624
Address: Storgatan 22, Göteborg

FÖRELÄSNING: Clandestino Institut presenterar Nästa gång elden med: Göran Therborn: Vart är Sverige på väg?

Vart är Sverige på väg? Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle, med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Kapitalet och ett litet överskikt tar hand om en allt större del av samhällets resurser samtidigt som överheten i det offentliga livet oförblommerat ger uttryck för både folkförakt och klassförakt.

Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen.

”Kapitalet, överheten och alla vi andra” är en skarpt genomborrande analys av dagens svenska klassamhälle och pekar på det digitaliserade ståndssamhälle som väntar i förlängningen av dagens tendenser. Den visar också vad som krävs för att ändra utvecklingens riktning och vilka sociala krafter som kan göra det.

Denna bok kan ses som en fortsättning på Göran Therborns internationellt uppmärksammade arbete ”Ojämlikhet dödar” från 2016.

——————

Förläsningen följs av en konsert med The Fire Next Time: Moor Mother. Varmt välkomna!